- 1/12
- 11/12
- 5/12
- 7/12

Option 3 : 5/12

**Given:**

Arjun can do a piece of work = 30 days

Bharti can do a piece of work = 40 days

Arjun and Bharti together work for = 10 days

**Formula used:**

Efficiency = Total Work/Time

**Calculation:**

Let the work done be in units

According to the question

Total Work = LCM of 30 and 40 = 120 units

Efficiency of Arjun = 120/30 = 4 units/day

Efficiency of Bharti = 120/40 = 3 units/day

Total work done by Arjun and Bharti in 10 days = 10 × (4 + 3)

⇒ 70 units

Remaining work = 120 - 70 = 50 units

Remaining part of work left = 50/120

⇒ 5/12

**∴ The remaining part of the work left in end is 5/12.**

India’s **#1 Learning** Platform

Start Complete Exam Preparation

Daily Live MasterClasses

Practice Question Bank

Mock Tests & Quizzes

Trusted by 2,16,51,358+ Students

Testbook Edu Solutions Pvt. Ltd.

1st & 2nd Floor, Zion Building,

Plot No. 273, Sector 10, Kharghar,

Navi Mumbai - 410210

[email protected]
Plot No. 273, Sector 10, Kharghar,

Navi Mumbai - 410210

Toll Free:1800 833 0800

Office Hours: 10 AM to 7 PM (all 7 days)